Η νέα Lancia Stratos

 stratos

Οι λεπτομέρειες της νέας Lancia Stratos άρχισαν να διαρρέουν μερικές εβδομάδες πριν, αφότου επισημάνθηκε από κάποιους σε δοκιμές στην πίστα του Balocco της Fiat κατά τον Ιούλιο.

Αυτό το αυτοκίνητο αποδείχθηκε ότι ήταν μια μοναδική παραγωγή επί παραγγελία όταν ένας πλούσιος επιχειρηματίας που συμμετέχει στην αυτοκινητοβιομηχανία είχε αναθέσει στον Pininfarina να σχεδιάσει μια σύγχρονη έκδοση του αγαπημένου αυτοκινήτου όλων των εποχών, τη θρυλική Lancia Stratos. Αυτό είναι ένα όνειρο που ο Michael Stoschek ακολουθούσε από το 2003, πρώτα με το να συμμετάσχει οικονομικά στο ανεπιτυχές πρόγραμμα Fenomenon Stratos, το οποίο παρουσίασε μια έννοια Stratos για πρώτη φορά στην έκθεση της Γενεύης του 2005. Όταν αυτό το πρόγραμμα ήρθε τελικά σε τέλμα, Stoschek αποφάσισε να αναθέσει στον Pininfarina να παράγει ένα αντίτυπο επί παραγγελία για τον ίδιο και το γιο του, Maximilian, για να χρησιμοποιήσει αντ' αυτού, ένα κοντύτερο πλάισιο μιας Ferrari 430 Scuderia, ως βάση για το πρόγραμμα.

Μετά από αρκετές δοκιμές στο σχεδόν τελειωμένο αυτοκίνητο ο πρώην οδηγός F1, Tiago Monterio, ατην πίστα του Balocco αποφάνθηκε ότι το αυτοκίνητο είχε ανταποκριθεί πλήρως τις υψηλές προσδοκίες που ο Stoshek είχε έθεσε αρχικά την ομάδα πίσω στο 2008. Το αυτοκίνητο κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από το carbonfibre και ζυγίζει μόνο 1240kg (περίπου 108 κιλά ελαφρύτερο από το δότη 430 Ferrari Scuderia), με το βάρος που είναι εξίσου ισσοροπημένο στο εμπρόσθιο και πίσω τμήμα. Με τον κινητήρα V8 των 4.3 λίτρων της 430 που αποδίδει 503bhp, αυτό δίνει στο αυτοκίνητο μια αναλογία ισχύος-βάρους 413bhp/ton. Για τη σύγκριση, η αρχική Lancia Stratos παρήγαγε 190bhp από τη μηχανή Ferrari 2.4 λίτρων V6 και είχε ένα βάρος 980kg, που σημαίνει 197bhp/ton, έτσι αυτή η νέα Stratos πρέπει να αποδειχθεί πολύ πιό γρήγορη από την πρώτη stradale. O Stoschek έχει δώσει σε Pininfarina την άδεια για να ερευνήσει την ευκαιρία σε 25 αντίτυπα αυτής της νέας Stratos, έτσι εάν φανταστείτε το ένα επίσης, κατόπιν θα χρειαστείτε πολύ βαθιές τσέπες όπως ακούμε ότι η αναμενόμενη τιμή θα ξεπεράσει τις μερικές εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ. Είναι πολύ όμορφο εν τούτοις…

 

κατηγορίες:

Είσοδος